A zsirai fejlesztéssel megint a gépjárművek nyertek

Megújult a zsirai főutca, erről írtunk már itt az IkvaHíren. A fejlesztéssel kapcsolatban azonban nem csak előnyök, de hátrányok is előjöttek, mégpedig azért, mert ugye Zsirán nem csak autóval/teherautóval/busszal közlekednek az emberek. De először kezdjük mégis a gépjárművekkel: bár az útburkolat megújult, új parkolóhelyeket sehol sem alakítottak ki, így marad az eddig is jól megszokott vadparkolás.

Egy 2005-ös EU-s projekt keretén belül a falun végig kerékpárutat is kialakítottak, amit a mostani fejlesztéssel viszont gyakorlatilag tönkre is ment. Eddig sem volt túl jó állapotú a kerékpáros infrastruktúra, most viszont a közút és a kerékpárút közötti területet több helyen is zúzottkővel töltötték fel, ami nyilván el is helyezkedett a kerékpárút aszfaltján. Apropó aszfalt, mivel a megújult közút egy kicsivel feljebb került az eddigiekhez képest, jó ötletnek tűnt, hogy néhány ház kapubejáróját is kicsit elegyengetik. Ezzel persze megint azt is sikerült elérni, hogy a kerékpárútba hupni került, mondjuk nem olyan szinten, mint Körmenden, de azért ezzel sem a kerékpározás előnyeit sikerült gyarapítani.

De hogy ne csak a kerékpárútról essen szó, természetesen a fejlesztés során a járdához sem nyúltak, így a falu bizonyos részein továbbra is hatalmas kráterek tarkítják azt.

És a végére hagytunk még egy érdekes megoldást: a közúton zebra, a kerékpárúton pedig kerékpárút vége? Nem kellett volna inkább oda is zebrát festeni?

eredeti link