Kishatár autók nélkül: eddig is így volt, csak senki nem ellenőrizte

2015 ősze óta van érvényben az “ideiglenes” határellenőrzés Magyarország/Szlovénia és Ausztria (Burgenland) között. Ez ugyebár a schengeni övezetben található két országot érint, és sajtóhírek szerint továbbra is fennmaradhat, legalábbis Herbert Kickl osztrák belügyminiszter nemrég erről nyilatkozott. Ő úgy véli, annak ellenére, hogy drasztikusan visszaesett az illegális határátlépési kísérletek száma, “a helyzet továbbra sem stabil”.

A mostani hosszabbítás alapján legalább 2019 májusáig lesznek ellenőrzések Burgenland határátkelőinél, persze csak ha aztán meg nem hosszabbítják megint. Átlagosan 400 fő próbálkozik hetente Burgenlandba jutni illegálisan, mondta el Martin Huber, tartományi rendőr-főkapitány. És ennyi azoknak a rendőröknek illetve katonáknak is a száma, akik nap mint nap ellenőrzik a forgalmat Burgenland határátkelőinél.

Ami a kisebb határátkelőkhöz kihelyezett táblákat illeti, kiderült, hogy nem StVO (KRESZ) táblákról van szó, hanem a határőrizeti törvény alapján kerültek kihelyezésre, az “ideiglenes” határellenőrzés megszűnésével pedig el is tűnnek majd. Céljuk egyébként egyértelműen az, hogy az “illegális migráció” megakadályozása érdekében a gépjárműforgalmat a nagyobb, jól ellenőrzött határátkelőkre tereljék. Arról viszont már nem szól a fáma, hogy mi alapján lettek kiválasztva a határátkelőhelyek, miért lehet például Sopronkövesd és Füles (Nikitsch) között gépjárművel is közlekedni, és miért nem lehet ugyan ezt megtenni Harka és Sopronnyék (Neckenmarkt) között.

Fotó: cyberpress.hu

Az ingázók, a határtalan közlekedők, az esetlegesen szomszédos országban található szomszédos település szolgáltatásait igénybe venni kívánók pedig csak szívnak, mert így gyakran több kilométert is kell kerülni, hogy “legálisan” átjuthassanak másik országba. Ráadásul aki a kihelyezett, nem StVO táblák ellenére áthajt az országhatáron, és elkapják, akár 2180 eurós bírságra is számíthat.

A Soproni járásban illetve a Kőszegi járásban az alábbi határátkelési pontokat lehet személygépjárművel is igénybe venni:

  • Fertőd – Pomogy (Pamhagen)
  • Fertőrákos – Margitbánya (Sankt Margarethen)
  • Sopron – Kelénpatak (Klingenbach)
  • Ágfalva – Somfalva (Schattendorf) (05-08 és 16-19 óra között nem)
  • Kópháza – Sopronkeresztúr (Deutschkreutz)
  • Sopronkövesd – Füles (Nikitsch)
  • Und – Füles (Nikitsch)
  • Zsira – Locsmánd (Lutzmannsburg) (az új elkerülőn)
  • Kőszeg – Rőtfalva (Rattersdorf)
  • Bozsok – Rohonc (Rechnitz)

eredeti link