20 éves soproni fotókat rekonstruáltunk

A weben, valamint a közösségi médiában (legalább) három olyan oldal van, ahol Sopron múltjából találunk érdekes fényképeket. A Régiségtár egyenesen a Soproni Múzeum gyűjteményéből dolgozik, a G. Nagy Béla – 1937-1989 oldal értelemszerűen a fotóművész hagyatékából származó fotókat tesz közzé. És akkor itt van a Sopron anno, mely több forrásból, általában történettel, meg persze rengeteg hozzászólással szintén Sopron múltját mutatja be. Ezen az oldalon Bárdics József számtalan fotósorozatát is megtalálhatjuk, ő dokumentálta például a második szovjet emlékmű lebontását, az elkerülő út építését, az Ikva 1996-os áradását, de nem feltétlenül lett mindig valami esemény megörökítve, szimplán csak dokumentáló jelleggel is láthatunk rengeteg fotót tőle, például a várkerületi éjszakáról, a Szent Mihály utca és Pozsonyi út kereszteződéséről, vagy a Sopron Plaza helyéről. A Sopron anno-n található Bárdics József azon fotósorozata is, mely nekem adott ihletet.

Az apropó egyébként nem más, minthogy napra pontosan 20 évvel ezelőtt készültek a fotók. A helyszín a Várkerület, valamint az Ógabona tér. A táj pedig igazán télies volt, hó borított mindent.

Az eredeti fotókat itt lehet megtekinteni

És akkor most jöjjenek azok, melyeket én készítettem, 2019.12.28-án, nagyjából azokon a pontokon, ahol Bárdics József 20 évvel ezelőtt fotózott.

1999-es fotók: Bárdics József
2019-es fotók: Keszei László

eredeti link