Nagyot nyert az SPÖ a burgenlandi választásokon

Tegnap tartották az előrehozott tartományi parlamenti választásokat Burgenlandban. A szociáldemokrata párt (SPÖ) csúcsjelöltje most először volt a jelenlegi kormányzó, Hans Peter Doskozil, akinek sikerült is remek eredményt elérnie: az összes szavazat mitegy 49,94%-át szerezte meg a párt. Ezzel az eredménnyel nem is kényszerülnek koalíciós partnert keresni. Doskozil az ORF ‘ZIB2 am Sonntag’ című műsorában elmondta, egyedül akarnak kormányozni, de munkamegbeszéléseket azért tartanak majd a többi párttal.

Második helyen az ÖVP végzett, akik az előző választási eredményhez képest 1,5%-kal (30,58%) több szavazatot tudtak begyűjteni. Ausztria több tartományával ellentétben azonban jelentős növekedést nem értek el, nem érvényesült a ‘Kurz-hatás’. Hasonlóan enyhe támogatottság-növekedést értek el a Zöldek (Grüne), de az országos trendekhez képest a mindössze 0,29%-os emelkedés nagyon kevés. Úgy tűnik, a zöld témák még nem hatják meg nagyon a burgenlandiakat, csak 6,72%-ot adtak a Regina Petrik nevével fémjelzett zöldeknek.

Az idei választás legnagyobb vesztese egyértelműen az FPÖ, akik 5,25%-os mínuszt könyvelhettek el, összesen pedig 9,79%-ot szereztek meg. Nem örülhet a Liste Burgenland és a NEOS sem, ők ugyanis nem jutottak be a tartományi tanácsba, mindkét párt 2% alatt teljesített. (Kiemelt fotó: Robert Jaeger)

eredeti link