Kupadöntőt játszunk húsvétvasárnap

Parádés kezdésünk után az első félidő jelentős részében futottunk az eredmény és a Szolnok után a Magyar Kupa elődöntőjében, de szünetre sikerült visszaszerezni a vezetést. Szünet után volt már 10 pont fölötti előnyünk is, de a Szolnok feljött, ám a hajrában, a kritikus pillanatokban mindig volt, aki betalált, így 6 ponttal nyertünk És holnap kupadöntőt játszunk

Sopron KC – Szolnoki Olajbányász: 82-76 (14-16, 21-17, 29-24, 18-19)
Magyar Kupa, elődöntő – Budapest, Tüskecsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Tóth Cecília, Nagy Viktor (Hartyáni Zsolt)

Sopron: Joseph 22/12, Jones 15/6, Valerio-Bodon 6, Barnett 11, Durham 12
Cs.: Molnár 4, White 7, Sitku -, Takács 3/3, Supola –

Szolnok: Durham 16/12, Lukács 16/12, Barnes 10/3, Szubotics 8/6, Williamson 11/3
Cs.: Gavin 6/6, Pongó 6/6, Révész 3, Gilszki -, Rudner –

A mérkőzést megelőző „hangpróbán” több száz szurkolóink szinte hazai hangulatot  varázsoltak a Tüskecsarnokba, ahol az Olajjal készültünk „kiszúrni”.

Egy perc elteltével Jones remek passza után a „mi Durham-ünk” szép zsákolással nekünk szerzett vezetése, majd szép tempóval Jones duplázta meg előnyünket. Durham újabb, majd Vincent első zsákolása után, két és fél perc elteltével 8-0-nál időt kért a Szolnok. Ahogy a mi csapatunk első pontjait, úgy a Szolnokéit is Durham dobta, méghozzá triplát. Az időkérés megtörte lendületünket,  a szakasz közepére ledolgozta hátrányát az Olaj, sőt Gavin hármasával át is vette a vezetést. A szakasz hajrájában Jones majd White révén újra elléptünk, ám a negyed Lukács triplájával és Barnes duplájával, 2 pontos Olaj-vezetéssel zárult.

Lukács továbbra is „lubickolt”, a második etap az ő duplájával majd triplájával indult, 7 ponttal ellépett a Szolnok. Hosszabb kosárcsendünknek Joseph vetett véget, méghozzá 2+1-es akcióval, majd Norbi „sarki hármasa” után 1 pontra feljöttünk. A szakasz közepén a két Durham villogott, centerünk egy duplát és két büntetőt dobott, a szolnoki irányító egy hármassal vétette észre magát, majd labdaszerzés után egy ziccerrel vétette észre magát. Joseph hármasával egalizáltunk, de Lukács újra a szolnokiakat juttatta előnyhöz. Lerohanásból Vincent zsákolásával egalizáltunk. Bár a mi játékunk tűnt folyamatosabbnak, tudatosabbnak, a palánkunk alatr visszaszerzett lepattanók utáni kosarakkal az Olaj vezetett, mi pedig egyenlítettünk. Légiós centerünk sajnos közben a 3. hibáját is megkapta, ám a félidő utolsó percére fordulva Vincent remek passzából Barnett révén visszaszereztük a vezetést – szurkolóink legnagyobb örömére, s 2 pontos előnnyel fordulhattunk.

A 2. félidő Joseph hármasával indult, amelyre Williamson felelt duplával. Irányítónk, tőle merőben szokatlan módon úgy mutatott be 2+1-es akciót, hogy a kosarat az ellenfél palánkja alatt szerzett lepattanóból dobta. A szokatlan mutatvány a többieknek is lökést adott, Jones hármast, Durham duplát dobott, Barnett pedig szintén 2+1-es akciót mutatott be – érdemi szolnoki válasz nélkül! 12-vel elléptünk, ellenfelünket Williamson tartotta versenyben, majd a szakasz közepén gyors egymásutánban 2 triplát is beemelő Pongó. Vincent előbb ügyes kosarat dobott, majd kihagyott 3 büntetőt. Kiment letámadó zónára a Szolnok, ám Jones szép középtávolival visszaállította a 10 pontos különbséget. „Belőtték” magukat a szolnokiak, Subotic és Gavin is hármast „vágott”, miközben több büntetőt elrontottunk. 5-re csökkent az előny, amikor az ekkor előlépő Jones dobott szép hármast. Molnár Marci előbb White, majd Vincent remek passza után, Marci növelte újra 13 pontosra az előnyt. A szakasz végén egy 2+1-es akcióval és egy triplával 7 pontra jött föl a Szolnok.

A záróetap elején másfél percig nem esett kosár. Nem bántuk, mint ahogy azt sem, hogy a szakasz első kosarát betörésből White szerezte. A szolnoki Durham hármasa azonban egy villámgyors 8-0-s szolnoki rohamot indított útjára, 1 pontra feljött ellenfelünk, érthető volt Kostas időkérése. Durham újabb hármasával fordított ellenfelünk, de Joseph is beemelt egy hármast, majd óriásit küzdve, harcolva  labdát szerezve Barnett zsákolt óriásit. Aztán Joseph passzából Durham, aki lehet, megelégelte, hogy az előző percekben „csak” névrokona sziporkázott. Lukács hármasára, Joseph felelt triplával a hajrában. Az Olaj összes felzárkózási kísérletére volt válaszunk, az utolsó 2 percre 5 pontos vezetésünkkel fordultak a csapatok. Szubotics hármasával lett éles a végjáték. Eladtuk a labdát, de a Szolnok is, 40 másodperc volt hátra, 2 ponttal vezettünk és támadhattunk, Kostas pedig időt kért. Ellenfelünk természetesen letámadott, mi pedig 3 kisemberrel  jöttünk fel a pályára. White hibázott, de a túloldalon Szubotics is, majd 15 másodperccel a vége előtt kipontozódott, Joseph pedig a győzelemért büntetőzhetett. Nem remegett meg a keze, a Szolnok elhibázta gyors támadását, és a végén Joseph egy duplával bebiztosította a győzelmet, így holnap csapatunk a kupa megszerzéséért lép a parkettra.
Szurkolóink nagyon sokat segítettek a mai győzelem megszerzésében és reméljük, hogy holnap is nagy számban kilátogatnak a Tüskecsarnokba.
Yasiin Joseph: – Igazi kupameccs volt! A játék minden elemében nagyon egységesek voltunk, és bebizonyítottuk, hogy ha így játszunk, bárkit le tudunk győzni…
Kostas Flevarakis: – Egy négyes döntő nagy dolog, mind az oda eljutó csapatok, mind a szurkolói, mind pedig az ország kosárlabdázása szempontjából. Korábban már többször átéltem ilyet, jó érzés itt lenni. A két szurkolótábor szenzációs hangulatot teremtett, gratulálok mind a két csapat szurkolóinak. A hét elején arról beszéltünk, hogy három lépést kell megtenni,  ebből kettőt megtettünk és vasárnap a harmadikat is szeretnénk. Tizenkettővel több lepattanót szereztünk, mint a Szolnok, és volt huszonhárom gólpasszunk, elsősorban ennek köszönhettük a sikert, valamint – ahogy Yasiin is említette – az egységünknek, amely mellett kritikus pillanatokban a győzelemhez nélkülözhetetlen egyéni villanásaink is voltak. Gratulálok a Szolnoknak, évek óta remek szakmai munka folyik náluk, így még értékesebb a sikerünk.
Fotók: Girgász Péter

eredeti link