Döntőt játszanak fiataljaink az U20-as bajnokságban

Ellentétes félidők mérkőzésén a második negyed derekán 10 pont fölötti hátrányban voltak megilletődötten kezdő fiataljaink, az alapszakaszt megnyerő Falco ellen. Bors Miklós  ekkor zónát rendelt el, amellyel sikerült megtörni a szombathelyiek lendületét. A támadójáték ekkor még akadozott, sok labdát eladtak a srácok, de szünetig így is feljöttek 6 pontra. Térfélcsere után az „elhárítás” továbbra is hatékony volt, és ekkor már a támadójáték is olajozottan működött, így a harmadik negyed derekán fordítottak a fiúk, és végül 15 ponttal győztek, így bejutottak a szombati fináléba, ahol a házigazda DEAC ellen játszanak
Sopron KC – Falco:  65-50  (8-16, 10-8, 26-15, 21-11)
Debrecen, Morgen Ferdinánd U20-as bajnoki elődöntő
V.: Rózsavölgyi, dr. Nagy, Földesi.
SKC: Csendes 10/3, Bősze, CSÁTALJAY 21/3, KELLER 5/3 Schöll 8
Cs.: Tóth D., FLASÁR 18/6, Woditsch 3/3, Lakatos
Edző: Bors Miklós
Gyors kosárváltással indult az elődöntő, majd az látszott, hogy jól ismerik és felkészültek egymásból a csapatok, jó 2 percig nem született találat. Az alapszakasz győztes szombathelyiek kaptak hamarabb lábra, 6-2-re ellépett az ellenfél, ám ezt a hátrányt Schöll Ricsi és Csendes Péter jóvoltából gyorsan ledolgozták a fiúk. A negyed közepén kaptak 2 triplát és egy duplát, s e találatokra nem tudtak válaszolni, Bors Miklós pedig érthetően időt kért. Nem oldódott a feszültség, eladott labdák, kihagyott büntetők jellemezték a játékot, ám zónára állva az ellenfél lendületét sikerült megtörni, 14-6-os Falco vezetésnél „befagyott” az eredményjelző. majd mindkét oldalon született 1-1 dupla, 6 pontos hátrányban voltak a srácok 10 perc után.
Ahogy az első, a második szakasz is gyors kosárváltással indult. Bár a vasi fiatalok rendre rosszul céloztak távolról, a mi játékosaink nem nagyon találtak rést az ellenfél védekezésén, a 2. negyed derekán 10 eladott labdánál jártak a fiúk. A hosszú közös kosárcsendet – ismerjük el – ügyes támadás végén zsákolással ellenfelünk törte meg, Ricsi felelt rá egyéni akcióból. Egy triplával 10 fölé növelte előnyét ellenfelünk, ám a félidő végén egy 6-1-gyel szünetre 8 pontra csökkentették a hátrányt a srácok.

Szombathelyi betöréses kosárra Flasár Botond felelt büntetőkkel. Csendes triplája nagy lökést adott a srácoknak, Flasár 2+1-es akciójával pedig 8-2-vel kezdő fiataljaink ledolgozták a hátrányt, Csátaljay P. büntetőivel pedig át is vették a vezetést, Flasár hármasával pedig 4-re nőtt az előny, 14-4-et „repesztettek” a srácok. Érthető Falco időkérés után jött egy tripla az ellenféltől. Az addig kosárszegény játék nagyon megélénkült, Flasár és Csátaljay révén tartották szűk előnyüket a srácok. A szakasz hajrájában kettejük akciója kosárral és sportszerűtlen Falco hibával zárult. A büntető kimaradt, de a következő akcióból Keller Bendegúz emelt be egy bravúros triplát. amellyel 8-cal elléptek a srácok, s 5 pontos előnyről várhatták a záróetapot.

Amely Woditsch Tamás szép triplájával indult, s a fiúk visszaálltak emberfogásra. Ez is működött, Csendes ügyes betörés utáni leosztásából Schöll Ricsi duplájával 10 pont fölé nőtt az előny. Ez nőtt 13-ra Csátaljay büntetőivel. A szakasz derekán beemelt egy hármast a Falco, ám erre Csátaljay azonnal triplával felelt, druszája, Csendes távoli duplájával pedig a negyed közepére 15 pontra nőtt az előny. Hiába kért időt újból ellenfelünk, megnyugodtak a srácok, Ricsi újabb kosarával 17-re nőtt az előny, így a vége sima lett. Ahogy egyébként az alapszakaszban, csak akkor mindkétszer a szombathelyiek nyertek, most viszont – amikor igazán kellett -,  a mi fiataljaink!
Bors Miklós: – Mit szépítsük a mérkőzés elején „tele volt a nadrág” ijedten, ritmustalanul, lassan játszottunk. Szerencsére attól kezdve, hogy bevetettük, gyakorlatilag az egész meccsen nem találta az ellenszerét a Falco. A második félidőre már egészen más ritmusban és felfogásban támadtunk, volt lendület, sebesség a játékunkban, és a jobb ritmusú játék eredményeként már távolról is be-beestek a dobások. Nem volt szép mérkőzés, de a lényeg, hogy nyertünk, és ott vagyunk a döntőben.
Fotó: MKOSZ/facebook; SSKA

eredeti link