A ZTE nyerte az idegek csatáját és a párharcot

Végig szoros, kiélezett összecsapáson a szünetben még vezettünk, majd a második félidőben többször is ellépett a ZTE, ám rendre felzárkóztunk, s egy ízben át is vettük a vezetést. A végjátékban azonban ellenfelünk maradt higgadtabb és dobta jobban a büntetőket, így a mérkőzés 5 pontos, a párharc pedig 3-1-es ZTE-sikerrel zárult, csapatunk így az 5-8. helyért folytathatja

SKC – ZTE: 79-84 (26-24, 19-17, 19.29, 15-14)
Sopron, férfi NB I, negyeddöntő, 4. mérkőzés, 2.000 néző
V.: Földházi, dr. Mészáros, Goda

SKC: Joseph 7/3, JONES 27/9, Valerio-Bodon 2, Barnett 14, Durham 6
Cs.: MOLNÁR 9, White 12/6, Sitku, Supola 2, Takács
Edző: Kostas Flevarakis

ZTE: TRICE 15/6, O’REILLY 24/18, Polster 3/3, SMITH 14/3, Osztojics 13
Cs.: Rakicsevics 3, Csuti 2, Keller 8/6, Zsíros, Németh Á. 2
Edző: Sebastjan Krasovec

Telt ház előtt, remek hangulatban indult a találkozó. amelyen Smith büntetőivel a ZTE szerzett vezetést, „párja” Barnett egyenlített. Jött egy 5-0-s vendég futás, de Jones ügyes belépés utáni kosárral nem engedte el jobban a vendégeket, majd 1 pontra hozta föl csapatunkat. Kezdtünk játékba lendülni, Vincent „dolláros” passza után Durham zsákolásával fordítottunk. A szakasz közepén váltva vezettek a csapatok, a két center, Durham és Osztojics jeleskedett a pontszerzésben. A negyed végén főként White jóvoltából, mi „mentünk” 2 ponttal.

Osztojics duplájára Molnár Marci révén két kettessel felelve 4 ponttal „megugrottunk” a 2. etap elején. Trice triplája után Supi tőle szokatlan módon támadópattanó után talált, a túlodalon sajnos „hagytuk” ugyanezt Smith-nek, akitől egyébként ez inkább megszokott. A „fonalat kapó” Trice újabb hármasával pedig fordított a 8-2-t „repesztő” ZTE, ráadásul közben Durham vétett két támadóhibát, érthető, hogy Kostas időt kért. Jót is tett, Jones és Joseph kosaraival visszavettük a vezetést. A félidő hajrájában az volt a képlet, hogy vezettünk, de a ZTE egyenlített. A végén kétszer sikerült leindítani ellenfelünket, s Molnár szép, második hullámból dobott találata, majd Jones ziccere után 4 ponttal megléptünk szünetig. Ez a vezetés annak tükrében értékes igazán, hogy az első félidőben mind a 12 triplakísérletünket elrontottuk, ugyanakkor a ZTE játékosai extrán (7/10, 70%) dobtak távolról.


Alacsony szerkezettel, kapkodva, a labdákat eladva kezdtük a 2. félidőt, nem egészen másfél perc alatt egy 6-0-lal fordított a ZTE. Ekkor „megtört a jég”, White beemelte első hármasunkat. Molnár Marci jeleskedett mindkét oldalon, előbb egy az egyben megfogta Osztojicsot, majd támadópattanót szerzett, s egy büntetőt bedobott, zengett a „Marci-Marci” megérdemelten. Ellenfelünket O’Reilly triplája lendítette át a holtponton. A szakasz derekán megint váltott vezetéssel haladtak a csapatok, jól jött a nagy dobópárbajban újabb hárompontosunk, amely Joseph nevéhez fűződött. Sajnos erre kaptunk három hármast, egyet Keller, majd kettőt O’Reilly emelt be válasz nélkül, s 7 ponttal ellépett ellenfelünk, Kostas pedig érthetően időt kért. Elsőre úgy tűnt, nem segített, eladott labdáink után tovább „nyílt az olló, 10 ponttal elhúzott ellenfelünk. Hosszabb kosárcsendünket egyéni akció végén Jones törte meg, és a szakasz végén az ő tripláival sikerült 6 pontra csökkenteni a hátrányt.


A negyedik elején Molnár Marci előbb duplát dobott, majd miután védőpattanót szerzett, Osztojics ellen technikait ítéltek a játékvezetők. A büntetőt Jones ugyan kihagyta, de az akcióból White hármasa tűzbe-lázba hozta szurkolóinkat. O’Reilly viszont képtelen volt hibázni, nagyot játszott, el kell ismerni. Tapadtunk a ZTE.re, Trice 3 büntetőből csak egyet dobott be, Jones pedig hármassal egalizált, igazi katlanhangulat lett úrrá az arénában, főleg amikor Vincent első találatával átvettük a vezetést! Büntetőkkel fordítottak a zalaiak. Támadásban megtört a lendület, kosárcsendünknek bő 2 és fél perccel a befejezés előtt 1 jó büntetővel Barnett vetett véget, majd ő kapott – mondjuk így – erősen határesetes személyit Smith hármas kísérleténél. A Barnettet váltó Joseph betörésnél megsérült, a visszatérő Barnett keze ekkor nem remegett meg a vonalon. 2 pontos hátrányból mentünk neki az utolsó másfél percnek. Durham ellépte, labdát szereztünk, de a lerohanást elrontottuk, igaz a ZTE sem talált be. 24 másodperccel a vége előtt Smith-t is le kellett cserélni kisebb sérülés miatt, White pedig büntetőket dobhatott. Kihagyta mindkettőt, gyorsan szabálytalankodtunk, Rakicsevics bedobta a büntetőket, 4-re növelve a vendég előnyt. Durham kiejtette Vincent bejátszását, de visszaszereztük a labdát, Barnett hármasa azonban kimaradt. 10 másodperccel a befejezés előtt Smith 1 büntetőt bedobott, a másodikat kihagyta, s nem volt már idő érdemi válaszra.
A párharc végeredménye: 3-1 a ZTE javára.

Andre Jones: Ez most nagyon fáj, mert körülbelül négy esélyünk volt megnyerni a meccset, vagy talán még ennél is több. Nem tudok mást mondani, mint gratulálok a ZTE-nek. Remélem, a játékosok a későbbi karrierjükben megértik, hogy ilyen nagy pillanatok nem mindig adatnak meg, ezért amikor eljön egy ilyen, azzal élni kell.

Kostas Flevarakis: Gratulálok mindkét csapatnak, mert ez egy nagyon magas színvonalú párharc volt. Nem tudom, mennyire fair a végeredmény, mert két mérkőzésen, amikor vereséget szenvedtünk, sok olyan dolog történt, ami nem tetszett, és nem értem, miért. Most viszont gratulálnom kell az ellenfélnek, mert több jó meccsük volt, és amikor ilyen keményen próbálkozol, de ekkora a különbség például a hárompontosokban, és ilyen sok könnyű helyzetet engedélyezel nekik, akkor nem remélhetsz sokat. Minden ellenünk szólt ezeken a meccseken, mégis a legjobbunkat akartuk nyújtani, és ezért büszke vagyok. Nagyszerű volt a hangulat, és az egész párharcban nagyszerű, minőségi kosárlabdát láthattunk.

eredeti link