Vereség, mégis vastaps

Dudaszóra kapott kosárral maradt alul helyenként jól játszó, s egységesen hatalmasat küzdő csapatunk a paksiak ellen. Ha az első hazai győzelem még várat is magára, erre a mentalitásra lehet építeni – különösen úgy, hogy ha majd az irányító is játszhat
Sopron KC – Atomerőmű SE  80-82 (21-18, 15-17, 22-22, 22-25)
Sopron, férfi NB I, 1.400 néző
V.: Cziffra, Minár, Nepp.

SKC: THOMPSON 18, SUPOLA 11/3, Takács 3/3, RIVERS 18/9, CARTER 20.
Cs.: Molnár M., Jogela 8, Élő, Fazekas 2.
Edző: Kostas Flevarakis.

ASE: EVANS 23/9, COLEMAN 19/3, FAUST 14/9, Harris 4, LÓRÁNT 16/3.
Cs.: Kovács Á. 3/3, Kis R.3/3, Velkey,  Valerio.
Edző: Dzunics Braniszlav.

Bíztató taps fogadta bemutatásakor a csapatunk – amelyben a tegnap szerződtetett irányító, Kinney még nem játszhatott – kispadján e meccsen debütáló görög edzőjét, Kostas Flevarakist, azt meg még nagyobb, amikor Eric ügyes centerjátékkal vezetést szerzett. Idegesen kezdett mindkét csapat, mi nyugodtunk meg hamarabb, villant Bernard és Demetre is, bő 3 perc elteltével 9-2-re vezettünk. Lóránt faragott a paksi hátrányon egy triplával, de nem tört meg a lendület. A szakasz közepén 13-5-ös vezetésünknél időt kért a vendégek edzője. Coleman dobott hármast, új szerzeményünk, a litván Tauras Jogela pedig ügyes gólpasszal mutatkozott be, átadásából Eric volt eredményes. A lelátón pedig felcsattant az “eskácé, eskácé” rigmus, majd Tauras maga is betalált. A negyed hajrájában kicsit megtört a lendület, Evans és Faust jóvoltából feljött a Paks, de 3 pontos előnnyel zártuk az etapot.

A második Faust kosarával indult, majd Coleman büntetőivel átvették a vezetést a vendégek. Edzőnk bedobta a mélyvízbe Élő Bálintot valamint Fazekas Csabit, utóbbi bátor betörés után szerzett duplával visszaszerezte a vezetést csapatunknak. Sajnos dobásaink nem (s)ültek, de nem engedtünk könnyű pontokat ellenfelünknek. Érthető volt a szakasz közepén Flevarakis mester időkérése, aki ezután alacsony szerkeztben küldte vissza együttesünket. Supi egalizálást jelentő triplája jó hosszú kosárcsendnek vetett véget a részünkről, s a jó példa ragadós volt: Demetre is beemelt egy hármastt ám a túloldalon Evans is megcselekedte ugyanezt – ennyire azért talán nem kellett volna ragadnia… A félidő hajrája sok hibával tarkított játékot hozott, fej-fej mellett haladtak a csapatok, a vendégeknél Evans lépett elő vezérré, ám Supi betörésből és Tauras támadópattanóból szerzett kosara révén mi fordulhattunk előnnyel.

Harris bokkolta – ismerjük el – látványosan Eric dobását a második félidő amolyan nyitó megmozdulásaként, ám nem sokkal később centerünk javítani tudott. Tartottuk a szűk előnyt, Demetre rendezetlen, Supi pedig felállt védelem ellen villant betörésből, ellenfelünk Lóránt és Harris vezetésével “tapadt” ránk. Szépen mélységben próbáltuk járatni a labdát, egy ilyen támadás végén Eric kipasszolt labdájából Demetre dobott hármast., majd a szakasz közepén Tauras bravúros kosarával 6 pontosra nőtt az előny. A Lóránt-Evans kettős azonban nem lankadt, pillanatok alatt visszahozta 2-re a Paksot. A 27. percben Lóránt megkapta a 4. személyijét. Büntetőkből sajnos rendre csak egyet-egyet dobtunk be. Faust triplája adott nagy lökést ellenfelünknek, mi pedig kicsit megzavarodtunk, Faust és Coleman révén egy 7-0-lal fordított az ASE, azonnal időt kért edzőnk. A negyed meglehetősen zaklatott játékkal, s végül Tauras kosarának köszönhetően, csapatunk 1 pontos vezetésével zárult.

A záróetap Coleman duplájával és Kis hármasával, azaz 5-0-s “atomtámadással” indult. Bernard ugyan felelt rá, majd vezetett egy támadást rendezetlen védelem ellen az ASE, amelyet a második félidőre nagyot javuló Faust hármassal fejezett be. Szerencsére egy kisebb “közös ámokfutás” után, Norbi is betalált távolról, aztán sajnos Evans is. Szurkolóink űzték-hajtották a srácokat, a srácok pedig a paksiakat, de a nagy akarásba időnként becsúsztak fájó hibák, eladott labdák, így ellenfelünknél volt az előny. Eric 2+1-e után Bernard egalizált, “hetvenkedős” – 70-70 – lett az eredmény. Eric lépett elő vezérré, de fordítani nem sikerült, Demetre révén egalizálni igen. Bár nem dobtak jól, nem ismertek elveszett labdát a fiúk! Evans triplájára, Bernard felelt bravúros távoli duplával az utolsó perc elején. 8 másodperccel a vége előtt 2 pontos vendég vezetésnél megszereztük a labdát, és Bernard passzát Eric pöcizte a gyűrűbe 1,5 másodperccel a vége előtt. Paksi időkérés után Evans kapta meg a labdát, s Eric hóna alól betalált a dudaszó pillanatában. A játékvezetők videón visszanézték és megadták a kosarat, így a mérkőzés a vendégek az paksi csapat 2 pontos vezetésével zárult.

Kostas Flevarakis: Azt mondtam a játékosoknak az öltözőben, hogy büszke vagyok arra, ahogy küzdöttek. Ez a meccs bármelyik csapat javára eldőlhetett volna. Nem volt túlzottan sok eladott labdánk, de azok mindig kritikus pillanatokban jöttek, volt olyan, amelyikből négy pontot kaptunk. Egy olyan csapatnak, ahol új edző és új játékos is érkezett a héten, ez egy olyan mérkőzés volt, amelyre építhetünk, és meglátjuk, mire lesz elég a szezon végén. Meg fogom adni mindenkinek a lehetőséget a pályán, azoknak is akik eddig kevesebbet játszottak.
Végül pedig szeretném megköszönni a szurkolóknak a támogatást, szeretnénk ezt hétről hétre jobb teljesítménnyel meghálálni.

eredeti link