Új irányítónk, az előző alapszakasz pontkirálya

Nem vettünk zsákbamacskát az irányító posztra. Egy a magyar élvonalban az előző szezonban megismert, és a 2018/19-es évadban az NB I-ben remekül teljesítő kosaras, az alapszakasz “gólkirálya” szervezi majd csapatunk játékát

Legújabb légiósunk a rutinos, nagyon tapasztalt, 30 esztendős, 179 centi magas, Damier Erik Pitts. Az előző évadban egy sérülés miatt szezon közben, októberben került Jászberénybe és “nagyot fogott” vele a jászsági alakulat. A JKSE csapatában az alapszakaszban, az átlagban szerzett kerek 20 pontjával, az egész NB I legeredményesebb játékosnak bizonyult. Játéka nem csak pontszerzésből állt, a szervezésből is alaposan kivette a részét, 5.9 gólpasszt átlagolva e kategória 3. legjobbja lett a bajnoki alapszakaszban. Pittsnek tehát, amint statisztikája is mutatja, elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Jászberény lett az előző évad meglepetéscsapata.
Pitts európai karrierjét 2012-ben Izlandon kezdte, ahol 33,5 pontot átlagolva szintén gólkirály lett, és bekerült a bajnokság All Star csapatába. Következett egy év Törökországban, az azóta megszűnt Isztambul DSI csapatánál, majd az olasz másodosztályú Roseto Sharks együttesében 18,6 pontot, 5,3 lepattanót és 3,9 gólpasszt átlagolt. A “déli kalandozás” után újra Észak-Európába tette székhelyét, két lettországi (Ventspils, Valmeira) évad következett. A Ventspils együttesében – ahol egyébként együtt játszott az előző évadban csapatunkban szereplő Alan Wiggins-szel -, a lett bajnokságban nem egészen 23 percet játszva, átlagban 10,4 pontot, 2,4 lepattanót és 3,7 gólpasszt átlagolt. A Ventspils a nemzetközi porondon is rendre szerepelt, irányítónk a 2015/16-os szezonban nem kevesebb, mint 14 FIBA Európa-kupa meccsen lépett pályára. Ezeken átlagban 21 percet pályán töltve, 8,7 pontos, 1,4 lepattanós, 2,4 gólpasszos átlaggal segítette együttesét. A következő évadban az előző évad lett bajnokához, a Valmeira csapatához szerződött, amelyben egyértelműen vezérszerepet szántak neki. A meccsenként 27 percet játszva “összehozott”14,9 pontos, 2,8 lepattanós és 5,7 gólpasszos átlag, lett All Star tagságot ért neki. A bajnoki címet nem sikerült megvédenie csapatának, 4. lett, majd azóta megszűnt.


Pitts a 2017/18-as évadot a finn Joensuun Kataja nevű csapatnál töltötte, amelyben a bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában és az Európa-kupában is játszott. A bajnokságban közel 30 percet a pályán töltve, 16,1 pontot, 3,3 lepattanót és 6,2 gólpasszt tudhatott magáénak. A BL-ben 4 meccset játszott Kataja, Pitts ezeken átlagban 32,5 percet játszva 13,3 pontot, 3,8 lepattanót és 5,3 gólpasszt átlagolt, az Európa-kupában pedig csapata 12 meccsén, 16,5 pont, 3,7 lepattanó és 4,8 gólpassz volt az átlaga, úgy 30 meccsenként pályán töltött perccel.
Hogy az előző évadban mit teljesített, és hová, milyen “magasságokba” vezette a Jászberényt, annak tanúi voltunk.
Mindebből látszik, hogy egy remek képességű, nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékmestert sikerült szerződtetni. Pitts várhatóan a hét második felében érkezik Sopronba.

Fotó: www.facebook.com/jaszberenyi.kse, www.jkse.hu

eredeti link