Kijutott az Európa-bajnokságra válogatottunk

Egyetlen győzelemre volt szüksége férfi válogatottunknak Kijevben, a selejtező-buborékban ahhoz, hogy kijusson az Európa-bajnokságra. Ezt a győzelmet tegnap este egy drámai találkozón megszerezte Stojan Ivkovic együttese

Mint ismeretes, a selejtezősorozat előző, szlovéniai buborékában nem engedték pályára lépni nemzeti csapatunkat, így Kijevben egy “tömény” 4 mérkőzéses küldetés várt Ivkovics csapatára, s a remélt diadalt már a másodikon megszerezte az együttes.
Válogatottunk az Európa-bajnoki címvédő szlovén válogatott ellen kezdte meg szereplését a buborékban és hamar 10 pontos hátrányba került. Ezt követően legjobbjaink végig futottak az eredmény, s az ellenfél után, de a címvédő a kritikus helyzetekben rendre újítani tudott és végül 84-72-re legyőzte a mieinket.
Következett az osztrákok elleni találkozó, amelyre válogatottunk játékosai már a szlovénok elleni ütközettel a lábaikban lépett pályára, míg nyeretlen, ám friss, pihent ellenfelünk az utolsó szalmaszálba próbált kapaszkodni az Eb-re való kijutást illetően.
Bár jól kezdtük a találkozót, érződött ellenfelünk frissessége, az első félidőben volt már 14 pontos is a hátrány. Szünet után fokozatosan közelítettük meg nyugati szomszédainkat, de végig futottunk az eredmény és Ausztria legjobbjai után. Az izgalmas végjátékban sikerült hosszabbításra menteni a találkozót, s a ráadásban is többnyire ellenfelünknél volt az előny, ám bő 10 másodperccel a ráadás letelte előtt Benke Szilárd bravúros – és némiképp szerencsésnek tűnő  – palánkos triplájával, 83-81-re megnyertük a találkozót, így ott leszünk jövőre az Eb-n.

Fotó: fiba.basketball

eredeti link