Tanulságos évad után

Nehéz, mozgalmas, tanulságos évadon van túl csapatunk másodedzője, Bors Miklós, aki a szezon végén bajnoki bronzéremig vezette U20-as csapatunkat. Vele beszélgettünk főleg a magunk mögött hagyott, de érintőlegesen az előttünk álló szezonról is
– Kicsit “szusszanva” a nemrég befejeződött évad után, hogyan tekintesz rá vissza?
– A vírushelyzet miatt az alapszakaszban nagyon gyakran játszottunk szerda-szombat ritmusban, ami egészen más jellegű felkészülést igényelt, mint korábban, amikor ez a heti két meccs csak rövid időszakokban jött elő, no meg a középszakaszban. Ami engem illet, ennek kapcsán ugye én vágom össze az ellenfelekről a videókat, amiket az ellenfelek játékával kapcsolatban a legfontosabbaknak tartunk. Ebben az erőltetett menetben, hogy három-négy naponta jöttek a mérkőzések, azért az aktuális ellenfélre való felkészülés mellett előre is kellett dolgozni, tehát már  következő, vagy az azutáni ellenfélről is el kellett készíteni a videót. E tekintetben tehát nemzetközi ritmust kellett felvenni. Úgy értem, szerencsére sikerült.
– Mit gondolsz, ez mennyire járult hozzá a szakmai fejlődésedhez?
– Az egész évad nagyon sűrű és tömény volt. Biztos, hogy hozzájárult, de azért azt tudni kell: nem csak az ellenfelek feltérképezése volt a feladatom, többek között az egyéni képzéseknél is közreműködtem. Szerintem nagyon sokat adott nekem az előző szezon, Kostastól – még, ha nem is értettünk mindig mindenben egyet – azért nagyon sokat lehetett tanulni, rendkívül  tapasztalt edző. Emellett úgy érzem, az is sokat adott az előrelépéshez, hogy az U20-as gárda vezetőedzője voltam – elsősorban pedagógiailag, valamint a nehéz helyzetek kezelésében -, gondolok itt például arra, hogy a gyenge játékkal elvesztett elődöntő után a bronzmeccsre sikerült talpra állni és a korábban minket legyőző DEAC-nak visszavágni.

– Ahhoz azért egy váratlan taktikai húzás is kellett…
– Ennek az U20-as csapatnak a gerincével még a nemrég befejeződött szezont megelőző évadban kezdtem dolgozni, akkor én vittem az U18-as csapatot is a sportiskolában. Úgy gondolom, arra büszke lehetek, hogy a támadó taktikában nem dolgoztunk hozott anyagból, az  saját stratégia volt. Védekezésben próbáltam pár, a felnőtt csapatnál bevetett dolgot is alkalmazni – vegyes eredménnyel. Összességében az, hogy sikerült érmet szerezni, nekem igazán széppé, értékessé tette ezt a nehéz szezont.
– Ha egy kicsit előre tekintünk, a következő évadban új vezetőedző mellett kell dolgoznod…
– Egyrészt amikor vagy hat-hét éve a MAFC-nál felkerültem az NB I-es csapat stábjához, Báne a sikerei csúcsán volt. Akkor azt gondoltam, de jó lenne egyszer egy ilyen kvalitású edző mellett dolgozni, és ez rögtön eszembe jutott, amikor kiderült, hogy ő lesz a szakvezető. Az U20-as döntő óta már tartjuk a kapcsolatot, beszélgetünk, tervezzük a csapatot, szakmázunk. Úgy érzem, az előző években sikerült annyi tapasztalatot szereznem, hogy vele is jól tudjunk együttműködni, remélem, sikerül egy látványosan, hatékonyan játszó csapatot összehozni, amelynek játékát és játékosait szeretni fogják szurkolóink.