Mit mond a cicád testbeszéde? 

A cicák régóta társaink az életben, de a testbeszédükről már kevesebbet tudunk. Cikkünkben épp ezért szeretnénk segíteni, hogy könnyebben megtanulhass “cicául”, és könnyebben értelmezhesd milyen jelzésekkel van feléd aprócska kis kedvenced.

 

Cikkünk után könnyebben megtudod majd mondani milyen hangulatban van a cicusod, hogy szorosabb köteléket alakíthass ki vele.

 

A cicák és az ember kapcsolata

A macskák és az emberek kapcsolata több száz évre nyúlik vissza, azóta pedig az egyik legnépszerűbb háziállattá vált. Azt, hogy az emberek mennyire szeretik a cicákat az is mutatja hogy filmek, videójátékok százai érhetőek el, de a magyar online kaszinó weboldalak is több szerencsejátékot elérhetővé tesznek a cicákhoz kötődően.

 

De vajon hogy érzi magát a cicád?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár mozdulatot és testtartást ami segíthet könnyebben megérteni a cicádat. Így megtudhatod mikor nyugodt, mikor feszült vagy épp boldog a kiskedvenced.

 

“Játékidő”

A cicák nem olyan nyilvánvalóan fejezik ki a játék igényüket mint a kutyusok, így erre a kérdésre neked kell figyelmet szentelned. Ha a cicád farka felfelé áll, a pupillái kitágultak és a fülét előre fordítja biztos lehetsz benne hogy játszani szeretne veled.

 

“Valami megváltozott”

Ha az egyik füle előre, a másik meg oldalra áll, a cicád aggódik valamiért. Ha valami megváltozott a lakásban, vagy új vendég érkezett, gyakrabban láthatod ezt a cicádtól. Általában ilyenkor tágra is nyitja a szemét, és szeretne elbújni, így fontos hogy biztosíts neki erre lehetőséget.

 

“Boldog vagyok”

Ha a cicád dorombol amikor hozzád bújik, az annyit jelent cicául: Boldog vagyok. Ha pedig hosszan pislog rád, azt üzeni hogy “Minden a legnagyobb rendben”.

 

Fontos viszont megjegyezni, hogy ha szokatlan helyzetben hallod dorombolni, az lehet sérülés vagy fájdalom jele is, így ebben az esetben mindenképpen egyeztess egy orvossal.

 

“Feszült vagyok”

Ha a cica csóválja a farkát, vagy épp úgy viselkedik mintha a földhöz csapdosná, akkor bizony ideges. Ez igaz akkor is ha felpúposodik a hátán a szőr, mert ezt azért teszi hogy nagyobbnak tűnjön. Ilyenkor fenyegetve érzi magát.

 

Ellenkező esetben pedig szintén erről van szó, amikor összekuporodik, mintha ott se lenne. Ekkor általában szintén menekülőre fogja a testhelyzet után.

 

“Nem döntöttem még”

Ha a cicád bizonytalanul lépeget és közben az egyik oldalról a másikra mozgatja a farkát, akkor éppen próbálja eldönteni, hogy mi lenne a jobb döntés. Mondhatjuk úgy is, hogy felméri a terepet, mielőtt döntést hozna.

 

Ha viszont összekuporodva csóválja a farkát, és bizonytalanságot tapasztalsz rajta, a legtöbb esetben játszani akar.

 

Mit üzen a cica testtartása?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár érdekes tényt a cicákról, ami hamar megmutatja neked, hogy éppen milyen hangulatban van a kiskedvenced.

 

  • Ha a cicád ingerült, a farkát ide – oda csapdossa
  • Amikor a cicád farka körülbelül 45 fokos szögben áll, éppen figyel, hogy barát vagy ellenség közeledik
  • Ha a cica a farkát a lába közé húzza, megijedt valamitől vagy valakitől
  • Amikor a cica fülei előre állnak, a szeme pedig enyhén csukva van, az azt üzeni hogy elégedett, és most pihenni szeretne
  • A mélyebb hosszú hangok a cicától általában azt jelzik hogy türelmetlen
  • Ha magasabb, rövidebb hangot ad ki a cica általában üdvözlöl vagy valamilyen tevékenységre rá szeretne venni
  • Ha a cica fújtat vagy sziszeg dühös vagy ideges lett valamiért
  • Ha az orrodat az övéhez érinti, azt üzeni szeret. A cicáknál ez a ragaszkodás jele

 

A cicák nyelve

Érdekességként még megemlítenénk hogy a cica akkor is boldogságot fejez ki ha dagaszt a mancsaival, így ha a cicát sokat dorombol amikor a közeledben van és hozzá még dagaszt is, elmondhatod, hogy boldog és jól érzi magát melletted.

 

Reméljük segíthettünk az új – és régebbi cica tulajdonosoknak, és az új cica szavak birtokában egy sokkal szorosabb kapcsolatot tudnak majd kialakítani a kiskedvencükkel.

 

Figyeld meg te is, hogy a különböző testtartásokkal mit üzen a cicosod!