Visszaváltható palackban a friss tej

Ausztriában hamarosan már nem csak a sörök és az ásványvizek lesznek visszaváltható üvegben, hanem a tej is. Az egyik legnagyobb osztrák tejtermékeket gyártó vállalat, a Berglandmilch ugyanis év végére több tejmárkáját (Schärdinger, Tirol Milch) is visszaváltható üvegben forgalmazza majd, együttműködve a Greenpeace környezetvédő szervezettel. Az átálláshoz mintegy 8 millió eurót fordít a cégcsoport két telephelyén új gyártósorra, az üvegek higiénikus mosásához és újrafelhasználásához szükséges eszközökre, valamint megfelelő raktározásra.

20-30 évvel ezelőtt még több gyártó termékét is visszaváltható üvegpalackban lehetett kapni, mára azonban ezek eltűntek. Akkoriban az italok 70%-a volt újrafelhasználható edényben, mára ez mindössze 20% körül van Ausztriában, Magyarországon pedig talán még kevesebb. Pedig a műanyaghulladék csak gyűlik világszerte, épp ezért van szükség ilyen kezdeményezésekre. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Berglandmilch termékei ezáltal drágulnak-e, az viszont biztos, hogy a visszaváltható üvegpalackok betétdíjasak lesznek.

Talán ha Magyarországon is több ital lenne kapható visszaváltható palackban, vagy a németországi példához hasonlóan normális áron vennék vissza a műanyag flakonokat illetve alumínium dobozokat, kevesebb lenne a szemét környezetünkben is…

eredeti link