Új üzemanyag jelölések: nincs itt semmi gond

Sokan bepánikoltak, mikor nemrégiben megjelent a hír, hogy új üzemanyag jelöléseket vezetnek be az Európai Unióban. Bevallom őszintén, engem is meglepett elsőre a dolog, de aztán kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását. A jelölések ugyanis nem szüntetik meg az eddig használt márkaneveket illetve jelöléseket, viszont egységesen megjelennek minden benzinkúton az Európai Unió tagállamaiban.

Október 12-től érvényesek ezek az új jelölések, mégpedig a következőképp: a B7, B10, B100, XTL a különféle dízel üzemanyagokat jelöli, Magyarországon és Ausztriában főleg a B7 az, ami elterjedt. A “B” karakter egyébként a biokomponenst jelöli. A benzinnél a jelölés E5, E10, E85 lehetséges. Magyarországon és Ausztriában ezek közül mind forgalmazásban van, utóbbi a bioetanol. A számok azt jelzik, hogy hány százaléka etanol az üzemanyagnak. A LPG és CNG jelölés egyértelmű, ezek a különböző gázüzemű járművek tankolásához kellenek, míg a H2 a hidrongén üzemanyag.

 

Persze bele lehet zavarodni a jelölésekbe, de egy biztos: az eddig használt 95-ös, vagy dízel üzemanyagot fogjuk továbbra is használni, a változás mindössze annyi, hogy felkerült melléjük egy másik jelölés is, ami az egész EU területén egyértelművé teszi, hogy mit tankolunk. Az EU területén újonnan forgalomba hozott autók töltőnyílásánál pedig már kötelező feltüntetni, hogy milyen üzemanyagot kell bele tankolni.

eredeti link