Már éles az új vasúti menetrend

Vasárnap, december 9-én életbe lépett az új vasúti menetrend Magyarországon és Ausztriában is, ez érinti Sopront, illetve több környező települést is is. Vázoljuk, mi az, ami változott.

A kora reggel Budapestre induló utasok Szombathelyről 15, Sopronból pedig 12 perccel rövidebb idő alatt érkezhetnek meg a fővárosba. Az eddigi gyakorlattól eltérően megszűnik a Savaria és a Scarbantia InterCity-k összekapcsolása Csornán.

Sopron-Győr(-Budapest):

  • A Soprontól Budapest – Keleti pályaudvarig közlekedő Scarbantia InterCity vonat menetideje 12 perccel csökken, mivel Csornán már nem kapcsolják össze a Szombathely felől érkező InterCityvel. A vonat Sopronból a jelenlegihez képest 17 perccel később, 6:25-kor indul és 8:54-kor érkezik meg a Keletibe.
  • A Budapestről 19.10-kor induló InterCity-vonat Csornától közvetlen eljutást biztosít Sopron és Szombathely irányába is. A Sopronba közlekedő kocsik a vonat elején, a szombathelyiek pedig a vonat végén lesznek majd.
  • Az InterCity-közlekedés mellett a regionális forgalomban több módosítás szerepel a december 9-től érvényes menetrendben. A reggeli időszakban több Soprontól Győrig, illetve Győrtől Sopronig közlekedő személyvonat menetrendje módosul.
  • Az eddig Sopronból 4:46-kor induló Győr állomásig közlekedő személyvonat Sopronból 9 perccel később, 4:55-kor indul és Győrbe 6:01 helyett 16 perccel később, 6:17-kor érkezik.
  • Az eddig Sopronból 5:48-kor induló Győr állomásig közlekedő személyvonat Sopronból 12 perccel később, 6:00-kor indul és Győrbe 7:08 helyett 9 perccel később, 7:17-kor érkezik.
  • Az eddig Sopronból 6:17-kor induló Győr állomásig közlekedő személyvonat Sopronból 28 perccel később, 6:45-kor indul, és Győrbe 7:33 helyett 33 perccel később, 8:06-kor érkezik. A vonat új eljutási lehetőséget teremt ebben az idősávban.

Sopron-Szombathely(-Pécs):

A Sopron – Szombathely – Pécs között közlekedő személyvonat a menetrendváltást követően megáll Salköveskút–Vassurány megállóhelyen is, illetve egyes Szombathely – Pécs között közlekedő vonatok esetén többlet megállási helyek kerülnek a menetrendbe.

Sopron-Nagymarton-Bécsújhely(-Bécs), Sopron-Ebenfurt-Bécs(-Pozsonyligetfalu), Kismarton-Nezsider(-Bécs), Fertőszentmiklós-Pomogy-Nezsider(-Bécs):

Lényegében nem változott a menetrend, 1-2 perces módosulások lehetnek csak bizonyos állomásokon. A VOR néhány buszjárat változását viszont közölte, ezek a következő:

A 277-es járat (Mannersdorf am Leithagebirge-Kismarton) reggel Oberbergig közlekedik, hogy a diákok időben beérjenek az iskolára (Érkezés 7:45)

Nezsider-Mosontarcsa (290-es járat)
A nyári hónapokban hétvégén is óránként közlekedik, a nagy leterheltség miatt.

Laxenburgban pedig a 200-as (Bécs-Münchendorf-Kismarton) és a 215-ös (Mödling-Achau-Maria Lanzendorf) járatokhoz könnyű átszállási lehetőség jön létre, félórás rendben.

eredeti link