Csikkgyűjtő lett az egész város

2012-ben tiltották be Magyarországon rengeteg helyen a dohányzást. A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében tilos minden közforgalmú helyen, illetve azok 5 méteres körzetében dohányozni, mint például iskolák, közintézmények, vasútállomások, buszmegállók, vendéglátóhelyek, stb… Dohányozni csak és kizárólag ezeken a helyeken kívül, illetve dohányzásra kijelölt helyen lehet. Ezzel azt remélte annak idején a kormány, hogy csökken majd a dohányosok száma az országban, és ez részben be is jött, azonban továbbra is rengeteg problémát okoznak a füstölgők. Egyrészt azért, mert sokan nem tartják be a tilalmat, de persze nem is lehet mindenhol mindenkivel betiltatni.

Még ezen törvény életbe lépése előtt jártam én középiskolába, és ott már akkor sem lehetett, vagyis lehetett volna, de mivel ugye a diákok többsége 18 év alatti volt, nem tudtak kijelölni dohányzót, mert lehetetlenség lett volna ellenőrizni, hogy oda 18 év alattiak be ne menjenek. Az viszont egyszerűen képtelenség, hogy sok középiskolás ne dohányozzon, ezért volt egy WC, ami gyakorlatilag dohányzóként funkcionált, persze néha ott is szankcionáltak, de azért annak nem volt túl nagy visszatartó ereje.

Az csak az egyik probléma, hogy nem tartják be sokan a dohányzás tiltását szolgáló törvényt, sokkal fontosabb kérdés, hogy egyáltalán miért dohányoznak. Persze mondhatjuk, hogy van ennek is egy ‘fílingje’, igen, vizipipázni, esetleg társaságban kicsit menőzni füstölgéssel lehet, de hogy napi szinten valaki több ezer forintot kiadjon arra, hogy direkt füstöt juttasson a tüdejébe, az számomra egyszerűen megmagyarázhatatlan. Pozitív élettani hatása sincs a nikotinnak, legfeljebb akkor, ha már rászokott az ember, de akkor sem igazi pozitív hatás az, csak simán elhiteti magával a szervezet, hogy neki ez kell, mert ugye már sikerült rászokni. Az alkoholnak MÉRTÉKLETES formában vannak pozitív hatásai is, de nem akarok senkit arra buzdítani, hogy igyon, meg lehet lenni alkohol nélkül is, semmit nem veszít az ember.

Visszatérve a dohányzást tiltó törvényre: sikerült elérni azt, hogy akik korábban például egy kocsmában, vendéglőben, buszmegállóban cigarettáztak, most attól 5 méterrel odébb költöztek, koncentráltan. Ez azt is jelenti, hogy ilyen helyek mellett egy szűk területen biztosan rengeteg eldobált cigarettacsikket talál az ember, többnyire a földön, mert nincs az a csikktartó mennyiség, ami elbírná ezt az áradatot. A Várkerületen eleve csak kijelölt kukáknál illetve teraszokon szabadna dohányozni, ennek ellenére a klinkertéglák hézagai is cigarettacsikkekkel vannak kitöltve, a Várfalsétányon a lépcső repedéseiben is cigarettacsikkek vannak, a buszmegállók mellett bármilyen zöldterületen, járdán is mindenhol csikkek vannak, de még a Bécsi domb Amfiteátrumának tetején is mindenhol csikkekkel találkozhat az ember.

Kérdem én, mire jó ez? Miért jó teljesen felesleges, ráadásul egészségkárosító dolgokra SOK pénzt kiadni, és ezzel még szétszemetelni is a várost? Ezzel ráadásul más, jóérzésű embereket is megzavarva. Ráadásul egy doboz cigaretta most már több, mint 1000Ft -ba kerül, erre bezzeg van pénz…

MIÉRT? MI A ROSSEBÉRT KELL CIGARETTÁZNI?

eredeti link